AVONDFOTO KLEINE NOORDER IJPLAS

Onderzoek

Rijkswaterstaat, Waterschap Amstel Gooi en Vecht, TAUW en Waardenburg Ecology willen i.s.m NOVAMBER (iniitiatiefnemer Waterkaravaan) de meerjarige ecologische impact van de Waterkaravaan gaan onderzoeken. Dit sluit aan op lokaal onderzoek in de Kleine Noorder IJplas, en onderzoek aan andere drijvende tuinprojecten in Amsterdam.

KRW doelstellingen

We willen de ecologische waarde onderzoeken van de (verschillende) drijvende tuinen vanuit de KRW (Kaderrichtlijn Water) 2027 doelstellingen. Wat is de impact op waterkwaliteit en aquatische biodiversiteit? Denk aan plantengroei boven en onder water, wortelontwikkeling, hechtingsorganismen, vissen, insecten, etc. Hiermee kunnen we conclusies trekken over de waarde van de tuinen voor waternatuur.

DUIKER MITTCH
Mittch tijdens een snorkelsafari onder de Waterkaravaan

Ontwerp feedback vanuit performance, onderhoud en levensduur

Het is belangrijk om te zien hoe de drijvende tuinen zich houden in weer en wind door de seizoenen. De performance van diverse ontwerpmodules, materialen wordt getest. Hoe houden de hoofd- en substructuren zich over langere tijd? Hoe kunnen we het ontwerp van drijvende tuinen toespitsen op locatie-specifieke doelstellingen?

Onderhoud

Hoeveel onderhoud is wenselijk voor de drijvende tuinen? De Waterkaravaan wil met sociale firma Amsterdams Grachten hout BV, welke ook de casco’s van de Waterkaravaan heeft gebouwd, de casco’s gaan onderhouden. We verwachten niet dat dit de eerste jaren nodig zal zijn. De modules zijn wel zo ontworpen dat je kespen kunt vervangen. Ook plantonderhoud (snoeien, oogsten, herplanten) kan gebeuren met deze firma, in overleg met groenbeheer Gemeente Amsterdam.

Meer weten over de verschillende tuinen?