Walhalla voor waterplanten en kleinere visjes
Boven water zijn in de ze tuin bijna geen planten te zien, onder water des te meer. Het ontwerp zorgt voor maximale lichttoetreding bij deze water- en drijfbladplanten die zuurstof produceren. Hier groeit Grof Hoornblad, Gewoon Kransblad, Doorgroeid-, Glanzig- en Gekroesd Fonteinkruid, Gele Plomp, Aarvederkruid, Smalle Waterpest, Krabbescheer, Waterviolier, Kikkerbeet en Sterrenkroos.
Kees Koot (Stichting Waterplant) adviseert, helpt met de aanplant en levert waterplanten voor deze mooie uitdaging. Welke planten zijn robuust en veerkrachtig genoeg om de ongunstige omstandigheden van brak, troebel, nutriëntrijk water, wind en stromingen in de stad te overleven? Bieden de vijverbakken voldoende bescherming, ook tijdens de transporten?
Er is van oude vloerplanken uit de Amsterdamse grachten een grote plantenbak gemaakt. Deze bak is verzwaard met een onderwaterlandschap van baksteengruis, wat goed is tegen uitspoeling van vijversubstraat, structuur geeft aan plantenwortels, en favoriet hechtoppervlak is voor (waterfilterende) mossels.
Plantics maakt 100% plantaardig plaatmateriaal van geperste Nederlandse Hennep en een natuurlijk hars. Hiermee is een driehoekige plantenkuip gemaakt, die extra drijfvermogen kreeg door blokken biofoam, gemaakt van hetzelfde hars.
Nautilus heeft in opdracht van de Waterkaravaan een Vis Matroesjka gemaakt: drie schanskorven in elkaar die steeds kleiner worden met steeds kleinere maaswijdtes. Deze zijn beplant met waterplanten. Hier kunnen vissen schuilen voor predatoren, tussen de korven en tussen de waterplanten. Hier zie je veel kleine visjes rondzwemmen.
Het opgewarmde water in de vistoren trekt visjes aan die er vanaf onder in kunnen zwemmen. Zo is vanuit de kano een ontmoeting tussen mens en vis mogelijk!
In een ondiep bassin van grachtenhout ligt een stapel in elkaar geklikte 3D BESE elementen die houvast bieden met waterplanten. Het gekozen materiaal voor deze BESE elementen is PHB, wat ook in zoet koud water natuurlijk composteert.